Avtalsrörelsen spurtar

2017-03-30

Snart Àr det bara timmar kvar innan det centrala avtalet löper ut. FrÄn 1 april rÄder avtalslöst tillstÄnd om inget avtal hinner trÀffas. Parterna stÄr för nÀrvarande lÄngt ifrÄn varandra. Förhandlingarna sker med hjÀlp av medlare.

Kärvt förhandlingsklimat
Tonläget i avtalsförhandlingarna har varit tuffare än på länge. I vanliga fall brukar parterna ha ”rensat julgranen”, dvs. förhandlat bort en del besvärliga frågor före medlarna träder in. I år har detta inte skett.  Parterna har med sig alla krav in i slutförhandlingarna. 

Medlarnas fråga
Medlarna, eller OPO (opartiska ordförande) som de egentligen kallas, har ställt frågor till parterna om man är beredd att träffa ett längre avtal. Båda parter har svarat positivt på detta. Det första medlingsförslaget förkastades av IF Metall. Anledning: för låga nivåer, ingen låglönesatsning och ingen avsättning till delpension.

Inte bara lönenivån..
Stötestenarna i årets löneförhandlingar är  villkorsfrågorna mer än lönenivån. Även om det skiljer i bedömningen om stora löneökningarna ska vara, skiljer det sig ännu mer i villkorsfrågorna. IF Metall har bestämt att arbetsgivarnas makt över övertiden ska minska. Teknikarbetsgivarna har bestämt sig att köra stenhårt på maktfrågor och mest kring arbetstiderna. Deras krav på en ”korridor” på 7 timmar per vecka  och rätt att ensidigt förlägga huvudsemester mellan maj och september är särskilt provocerande krav.

Avtalslöst tillstånd
Om inget avtal träffas före 31 mars råder avtalslöst tillstånd. Från den dagen kan konfliktvarsel läggas. OPO har rätt att skjuta upp varsel för en tid, men ytterst beslutar parterna själv om det ska bli konflikt konflikt eller ej.

IF Metall har en mycket välfylld strejkkassa och kan av den anledningen ta en konflikt. Industrikonjunkturen spelar oss i händerna,  allra mest gäller det bilindustrin. Om ett konfliktvarsel läggs från IF Metall, (blockad mot nyanställningar, övertid eller t.o.m. strejk) kan vi vara tämligen säkra på att bilindustrin kommer att vara måltavla.

 Kommentera nyhet

Skriv gärna en kommentar till vćra nyheter. Kritik, beröm, förslag, argument och ćsikter är välkomna pć metallklubbens hemsida . Kommentarer som är direkt nedsättande mot ras, kön, religion eller sexuell läggning kommer inte att publiceras.

Alla kommentarer godkänns för publicering innan de läggs ut pć hemsidan. Det gör att det kan ta en liten stund innan dina kommentarer syns pć hemsidan

Namn *


Kommentar *

 

Kommentarer

Det Àr vÀl hög tid att Metall centralt sÀtter ner fötterna ordentligt och inte accepterar ytterligare försÀmringar, som har varit dom sista avtals förhandlingarna med mycket eftergifter.Hög tid att Metall visar medlemmarna respekt och driver detta stenhÄrt och snarast varslar om konflikt för det drar alltid ut för lÄng tid o h företagen drar rÀnta varje gÄng.Var har diskussionen om sÀnkt veckoarbetstd tagit vÀgen.Nej ta i med boxarhandskarna och agera annars har arbetarkollekivet snart totalt blivit livegna och backat 50 Är tillbaka med mössan i handen.

Av Kristallkulan

Inskrivet: 2017-03-31 08:59:05


Personligen ser jag inte löneökningen som det viktigaste, jag ser mer till möjligheten att bestÀmma över min fritid. Om övertid blir frivillig i stÀllet för beordrad, om helgerna Àr fredade och om JAG i stÀllet för arbetsgivaren fÄr bestÀmma ifall jag ska kunna ta deltidspension. Det Àr dom frÄgorna som Àr viktiga för mig.

Av Roller

Inskrivet: 2017-03-31 07:39:04


Skulle kÀnnas bra att fÄ drÀnera strejkkassan litegranna

Av DO3

Inskrivet: 2017-03-30 12:56:28


  New Page 1