Fler visstidsanställda?

2004-07-07
Fler visstidsanställda?

Företaget vill att Metallklubben ska godkänna en utökning av antalet visstidsanställda från 100 personer till 150 personer. Klubbstyrelsen menar att avtalet med 100 personer ger företaget all den flexibilitet som behövs. Utökningen kan inte motiveras av tillfällig arbetstopp vilket är skälet till att godkänna visstidsanställning. Följaktligen ser Klubbstyrelsen ingen anledning att förändra det gällande avtal.

Avtalet om visstidsanställning sträcker sig till 1 februari 2005. Det ger företaget rätt att hålla upp till 100 personer som visstidsanställda. Skulle behovet vara större än så finns det inga hinder att fortsätta anställa på visstidsanställning. Men det innebär också att den visstidare som varit anställd längst kommer att få erbjudande om tillsvidareanställning. Avtalet ska ses som en ”rör” med 100 personer. Stoppar man in en till i det fulla röret kommer en ut som tillsvidareanställd.

Prognosen för kommande år produktionen ser mycket lovande ut. Det kommer en produktionsuppgång under början av nästa år och konjunkturen bedöms vara sådan att uppgången håller i sig. De anställningar som görs handlar om att säkra denna uppgång. Eftersom Metallklubben ser en varaktighet i uppgången finns det inget motiv för att utöka eller förlänga avtalet om visstidsanställning. Avtalet löper till sista januari nästa år.

Förhandlingskommittén/joc