Vem vill ha helgjour i 47 veckor?

2016-01-22

Klubben har återigen krävt att företaget ska hantera övertid på ett respektfullt sätt. Klubben är fortsatt starkt kritisk till företagets beordring av övertid i tid och otid. Med en störningskänslig process och utan ”gaspedal” blir varje stillestånd i produktionen en risk för övertid kommande helg. Så kan vi inte ha det.

Alla vet att det ibland sker stopp och haverier som innebär att ett eftersläp måste köras igen utanför ordinarie arbetstid. Det är en del av verkligheten inom industrin. Det är inget konstigt eller nytt. Vi har haft otaliga tillfällen under årens lopp då sådant har hanterats.

Det som är nytt är beordringen av hela fabriken att arbeta övertid. Under hösten växte kritiken. Inte så mycket av att arbeta övertid, men mer för att inte kunna veta om man kan planera helgen som helt ledig.

2016 började inte så bra. Omedelbart fick vi ett stort eftersläp med ny beordrad övertid och utlägg av plustid. Klubbens krav är att då sådant inträffar ska företaget kalla till förhandling så att vi kan hitta former för igenkörning. Vi måste få en planerad övertid där vi gör en avvägning med rätten till rekreation och familjeliv.  På de flesta fabriker gör man ett schema där man förväntas arbeta övertid vid några tillfällen, men där det också finns utrymme att välja tidpunkter då det passar bäst.

En sådan ordning ska väl inte vara så svår att få till. Bollen är nu hos företaget!

 

IF Metall
JOC