Nytt avtal för att hantera krisläget

Det kan inte ha undgått någon att produktionen de senaste veckorna har gått sämre än vanligt. Olika tekniska problem har avlöst varandra. De senaste dygnen har situationen förvärrats och ett krisläge har uppstått. I det läget har klubben tecknat ett övertidsavtal

Frivillghet så lång det går
Klubben har strävat efter att avtalet ska bygga på frivillighet, att ingen mot sin vilja ska behöva arbeta övertid. Frivillgheten gäller fullt ut vid alla tillfällen utom fredag denna vecka och fredag/lördag vecka 33.

Vecka 28
Onsdag till fredag morgon:
Övertid mellan 03.00 – 05.48 och mellan 24.00 -03.00.

Tiderna är mycket speciella, men med tanke på krisläget görs alla tänkbara försök att rädda situationen.
Övertiden är frivillig. Utöver ordinarie lön och ÖT-ersättning betalas 250 kr/ÖT-timme.

Fredag vecka 28
Tanken var att stänga ner produktionen och tömma fabriken under fredagen. Nu kommer istället produktionen att köras som vanligt under ordinarie skift till 15.00. Nedstängning och tömning sker på övertid med 250 kr extra per ÖT-timme.

Övertiden gäller endast för den tid som tömningen tar på respektive område. Ingen ska behöva arbeta längre än vad som är nödvändigt för en kontrollerad stängning och tömning. I möjligaste mån ska de som har andra planer för fredag eftermiddag kunna ersättas på frivillig väg av fm-skiftare som kan tänkas arbeta, att man byter skift, osv.

Förhindrad att arbeta
Om frivillighet inte räcker till kan företaget beordra övertiden enligt gällande arbetsrätt och kollektivavtal.

Parterna är dock överens om att detta inte ska ske innan en överläggning hållits med gruppstyrelse. Parterna vet att det finns insikt bland medlemmarna om allvaret och att det då oftast går att hitta lösningar utan beordrad övertid.

Vardagar vecka 33
Övertid måndag till fredag mellan 05.00 – 05.48.Utöver ordinarie lön och ÖT-ersättning betalas 250 kr/ÖT-timme.
Övertiden är frivillig.

Helg vecka 33
Produktionsövertidsavtal:

fredag 15.00 – 20.30
lördag 06.00 – 15.00

Frivillighet så långt det är möjligt.

Ordinarie PPÖ-ersättning för övertiden denna helg.

Efter vecka 33

Troligtvis kommer det att finnas ett behov att köra igen eftersläp även efter helgen v. 33.
Parterna är överens om att återta förhandlingar om fortsatt övertid för helgen v. 34 om så är fallet. Varsel om plustid kommer inte att läggas för denna helg vilket annars var en del av återkörningsplanen.

Sammanfattning
Den uppkomna situation är inget önskeläge. Den inträffar samtidigt som alla är inriktade på att stämpla ut för semester. Men ibland finns det inget att be för. Det handlar om att göra det bästa utifrån situationen.

Den extra övertidsersättningen på 250 kr utöver timlön ger en ÖT-översättning på 330,65 kr/tim för skiftare. Till detta kommer ordinarie timlön

Avtalet togs fram under stark tids-press. En del frågor kommer att lösas under veckan: paus vid övertiden? vad gäller för CKD? presshallen? hur exakt kommer nedstängningen att ske? osv.

 

2 tankar om “Nytt avtal för att hantera krisläget

  1. Jag glömde fråga en sak till får vi ob på övertid?

  2. Om det bara kommer att utbetalas 330,65 utöver ordinarie lön så är vi lurade. Jag fick intrycket när vi fick infon om övertiden att vi skulle få produktionsövertid + 250 kr alltså 118,14 +250= 368,14 . Om det bara var vanlig övertid så ska vi ha 88,65 +250=338,65.
    Förut började helgersättningen 18:00 vid övertid. Börjar den lördag 00:01 nu. I så fall så har det blivit en rejäl försämring.
    Sen skriver ni att ordinarie PPÖ-ersättning betalas ut helgen v 33. Vad jag vet så finns inte PPÖ längre det finns bara vanlig övertid och produktionsövertid = PÖ. Allt är djävligt förvirrande och dom flesta har ingen aning vad som gäller. Om man lägger till att vi var tvungna att jobba nationaldagen för alldeles för dålig ersättning och att vi måste offra komp mellan Jul och nyår, så gör det att missnöjet med facket bara blir större och större.

Kommentarer stängda.