Karensdag vid sjukdom – Ny lag 1 januari

Riksdagen har antagit en ny lag från 1 januari 2019 som ändrar löneavdraget för karensdag vid sjukdom.

Från 1 januari gäller att det blir ett avdrag som grundar sig på den snitt-arbetstid man har per dag. T.ex. så har man som tvåskiftare i produktion:

38 tim förmiddag+40 timmar eftermiddag vilket ger snitt 39 timmar/vecka och 7,8 timmar/dag.

Avdraget blir 80 % x*timlönen* x snittarbetstiden. För ovanstående tvåskiftare alltså 80 % x timlön x 7,8. Nytt är att det blir ett karensavdrag som är lika med snittarbetstiden. Går du som exempelvis tvåskiftare i produktion hem 2 timmar före arbetsdagens slut en tisdag och blir fortsatt sjuk onsdag och torsdag gäller att du får 80 %-igt avdrag 2 timmar på tisdag och 5,8 timmar på onsdag.

Blir du som tvåskiftare sjuk natten mot fredag och kommer tillbaka på måndag så är avdraget timlönen för fredagen ( 5,2 timmar eller 4 timmar). Alltså, karensavdraget kan för ovanstående tvåskiftare bli maximalt 7,8 timmar. Är du sjuk kortare än den tiden så får du bara avdrag för upp till 80 %*timlön*7,8 timmar.

Länk till informations materialet HÄR

Ett omdöme om: “Karensdag vid sjukdom – Ny lag 1 januari

  1. Skulle vara intressant med en uträkning för alla skiftformer och inte bara för 2skiftare

Kommentarer stängda.