Lönebeskedet – steg för stegAtt gå igenom ett lönebesked är inte alldeles enkelt men vi ska i alla fall göra ett försök att ge er den vägledning som ni behöver för att på ett bra sätt kontrollera att lönen är korrekt. Vi har delat upp genomgången i följande sju steg. 2. Avräkningsmånad/Utbetalningsmånad 3. Månadslönen 4. Tillägg 5. Avdrag 6. Skatt 7 Övriga avdrag Du behöver inte gå igenom alla delar varje gång utan se detta som en ”lathund” som du kan ta fram när du verkligen undrar över något. Det är framförallt steg 3, 4 och 5 som du bör gå igenom varje månad. Om det är något i denna ”checklista” som du tycker är dåligt formulerat eller felaktigt så hör av dig till Steg 1: Dina verktygDu börjar att ta fram de verktyg som du behöver för att ha en chans att räkna ut om din lön verkligen stämmer.
Steg 2: Avräkningsmånad – UtbetalningsmånadPå den här bilden har vi med ett exempel försökt att visa hur en längre frånvaro kan leda till att man tycker sig sakna lön. I värsta fall kan till och med en löneskuld uppstå. Om Utbetalningsmånad och Avräkningsmånad hängt ihop så hade det varit lättare att se kopplingen mellan den lön jag får och när tillägg och avdrag görs. Steg 3: MånadslönenTänk på att det du menar med månadslön inte är exakt samma sak som lönebeskedet menar med månadslön. Din månadslön – består av två delar:
Månadslön – löneart 072
Extralön – löneart 221Gör så här för att ta reda på hur stor din extralön är. Gå in på hemsidan under ”Avtal och löner / Lön”. Där hittar du det som behövs för att räkna ut din extralön.
Summera Grupptillägg + OB –VAT + Engångsbelopp+ Avräkning = Extralön. Steg 4: TilläggTillägg är t ex den ersättning man får när arbete utförs på obekväm arbetstid eller övertid. Tilläggen får man utifrån de ersättningskoder som man skrivit in på tidkorten och de aktuella avtal som gäller. Observera att tilläggen på aktuellt lönebesked kommer helt från avräkningsmånaden som är månaden innan. Till exempel så innehåller lönebeskedet i april tilläggen från den 1 – 31 mars De ”tillägg” som vi redovisar här är:
Det finns även andra ersättningar men de har vi valt att inte redovisa i dagsläget. 4.1 Övertid – löneart 301 – 321Övertiden består av två delar, övertidsersättningen och övertidstillägget.
Räkna ut övertidsersättningenRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du arbetat övertid för varje vecka. Observera att det nu helt är månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade för varje vecka på lönebeskedet. ( ex v”W0509”, W är vecka, 05 är år, 09 är vecka) 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt pengar 6. Multiplicera timmarna med A’priset och det ska stämma överens med beloppet. Räkna ut övertidstilläggetRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du arbetat övertid för varje vecka. Observera att det är hela månader som styr, vilket gör att du kanske måste börja räkna timmarna mitt i en vecka 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade för varje vecka på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt pengar A) Klicka på ”Avtal och löner” där hittar du övertid och den timersättning som gäller för din skiftgång och för tidpunkt på veckan. B) Kontrollera med metallklubben eller din PL om det är tecknat ett avtal om produktionsövertid. Med dessa två informationer kan du ur tabellen läsa ut vilken summa det är för respektive övertidstimme. 6. Multiplicera timmarna med A’priset och det ska stämma överens med beloppet. 4.2 Skiftformstillägg – SFT löneart 421 – 429Skiftformstillägg är den ersättning som betalas ut som en extra ersättning på grund av vilken skiftform som man har. SFT är i grunden beräknad som ett procentuellt tillägg på månadslönen. I praktiken är det infört som ett tillägg för varje arbetad timme som man arbetar. För varje arbetstidsform finns det en faktor (divisor) som man ska dividera månadslönen med för att rätt summa per arbetad timme ska betalas ut. SFT ska betalas ut för varje arbetad timme. även övertid. På lönebeskedet redovisas SFT på två sätt: Räkna ut skiftformstilläggetRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du arbetat under aktuell månad. Observera att det nu helt är månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt pengar A) För varje skiftform finns ett så kallad divisor som man använder för att räkna ut A’priset med Klicka här till vänster på ”skifttid månad” för att komma till sammanställningen av vilket divisor som just din skiftform har. B) Dividera din sammanlagda månadslönen ( Månadslön + extralön) med divisorn. Det ska överensstämma med ditt A’pris på skiftformstillägget. Notera att:
6. Multiplicera timmarna med A’priset och det ska stämma överens med beloppet som redovisas på ditt lönebesked. 4.3 OB löneart 431 – 445OB är ersättning för arbete på obekväm tid. Det finns tre olika nivåer på OB.
Räkna ut OB-tilläggetRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du arbetat på OB-tid för varje vecka. Observera att det är hela månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka. Tänk på att OB även ska betalas ut när du tagit ut kompledigt, haft permission och ofta om du ändrar din förväntade arbetstid. 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade för varje vecka på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt pengar Notera att:
6. Multiplicera timmarna med A’priset och det ska stämma överens med beloppen på lönebeskedet. Puh! Nu var denna del av lönebeskedet klart. Steg 5: AvdragAvdrag är de löneavdrag som sker på lönen. Avdragen sker utifrån de frånvarokoder som man skrivit in på tidkorten och de aktuella avtalen som gäller. Det finns tre bokstäver i Infokolumnen på lönebeskedet som kan vara intressant att veta vad de betyder.
Observera att avdragen på aktuellt lönebesked kommer helt från avräkningsmånaden som är månaden innan. Till exempel så innehåller lönebeskedet i april tilläggen från den 1 – 31 mars De avdrag som vi redovisar här är:
5.1 Egen sjukdomRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du varit frånvarande för egen sjukdom under aktuell månad. Observera att det är månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka. 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt avdrag A) Dag 1 karensdag B) Dag 2 – 14 Volvo betalar sjuklön 80% C) Från dag 15 6. Multiplicera antalet timmar eller dagar med A’priset och det ska stämma överens med beloppet som redovisas på ditt lönebesked. 5.2 Tillfällig föräldrapenning – Vård av barnRätt timmar 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du varit frånvarande för tillfällig föräldrapenning under aktuell månad. Observera att det är månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka. 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt avdrag 6. Multiplicera antalet timmar med A’priset och det ska stämma överens med beloppet som redovisas på ditt lönebesked. 5.3 Föräldraledighet – föräldrapenning5.3.1 1–5 dagar 1. Ta fram tidkorten för rätt månad, den avräkningsmånad som står på lönebeskedet. Observera att det är månaderna som styr, vilket gör att du kanske måste börja eller sluta mitt i en vecka. 2. Räkna på tidkorten samman antalet timmar du varit frånvarande för föräldrapenning under aktuell månad. 3. Jämför med de antal timmar som är redovisade på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet timmar rätt. Rätt avdrag 6. Multiplicera antalet timmar med A’priset och det ska stämma överens med beloppet som redovisas på ditt lönebesked. 5.3.2 Mer än fem dagar Rätt dagar 2. Räkna på tidkorten samman antalet dagar du varit frånvarande för föräldrapenning under aktuell månad. Observera att du även ska räkna med de helger som ligger inne i din ledighetsperiod. 3. Jämför med de antal dagar som är redovisade på lönebeskedet. 4. Om allt detta stämmer så är antalet dagar rätt. Rätt avdrag 6. Multiplicera antalet dagar med A’priset och det ska stämma överens med beloppet som redovisas på ditt lönebesked. 5.4 Tjänstledighet 5.5 Permission 5.6 Kompledig Steg 6: SkattVolvo ska dra en preliminär skatt för var och en av de anställda. Den skatt som Volvo drar beror på flera faktorer. Vilken kommun man bor i, om man begärt skattejämkning eller inte. Därför har vi valt att inte närmare gå in på beräkningen av preliminärt skatteavdrag. Den som vill kontrollera skatteavdraget bör spara sina lönebesked och jämföra skatteavdraget med uppgiven skatt när Volvo i januari skickar ut kontrolluppgiften. Steg 7: Övriga avdragÖvriga avdrag som förekommer på lönebeskedet är följande: Utbildnings-PC Hyra hörselkåpa Fackavgift Försäkringar Beloppen som ska dras finns uppgivna på denna hemsida: Steg 8: SummeringOm du nu följt alla våra anvisningar och gått igenom samtliga 7 steg så ska du kunna konstatera om ditt lönebesked är korrekt eller inte. |
|||||||||||||||||||||||||||