Till ledningen för AB Volvo

2014-10-15

Medlemsmötena 14 oktober med ca 1000 medlemmar närvarande antog ett uttalande som är ställt till ledningen för AB Volvo.

Vi väntar nu på det stora varslet. Det känns inte bra. Vi vet inte hur många av oss som kommer att drabbas. Vi vet inte om gränsen på turordningslistan går vid 12, 13 eller 14 års anställning vid företaget. Vi vet bara att det här är en situation som vi inte har någon skuld i. Vi är offren när Volvos vinstmarginaler ska förbättras.

Beslutet om nedläggningen av monteringen kom för 12 månader sedan. Det har funnits 12 månader att förhandla fram en ansvarsfull och hedersam lösning för oss som drabbas. Men företaget valde att ensidigt avsluta förhandlingarna. Innehållet i den så kallade ”verktygslådan” var redan bestämd på förhand. Det fanns inget att förhandla om. Det är inte att ta ansvar för konsekvenserna av nedläggningsbeslutet på det sätt vi hade förväntat oss.

Därför är vi kritiska, arga och besvikna.

Erbjudandet om frivillig avgång för tjänstemännen vid staberna i Göteborg var generöst. Det togs fram för att undvika varsel. Vi förväntade oss en likabehandling oavsett om man sitter på kontoret eller står i verkstan. Vi fick aldrig det svaret.

Samtidigt förstår vi att förutsättningarna är olika. Vårt arbete är nödvändigt ända fram till monteringen läggs ner vid semestern 2015. Därför krävde vi att samma erbjudande som tjänstemännen fått skulle läggas ut från den tidpunkten. Inför det kravet avbröt företaget förhandlingarna ensidigt. En sådan jämförelse tålde inte dagens ljus.

För detta ska ni skämmas! Vi trodde att talet om medarbetarskap betydde mer.

Många av oss kommer att stå utan arbete efter semestern 2015. En del av oss kanske har ett nytt arbete på gång. Några av oss kommer att börja en utbildning. Men vi kommer också att vara många som går ut i öppen arbetslöshet.

Alldeles oavsett detta hade det känts mycket bättre om företaget erbjudit var och en, dvs. alla av oss som kommer att bli uppsagda, någon form av åtgärd, stimulans eller erkännande.

Men så ser inte företagets erbjudande ut. Det är inte för sent att rätta till det.

(uttalandet är något språkligt redigerat)