Utspelet från LO-ordföranden om att stoppa regeringens förslag om ”moderniserad arbetsrätt” är bra. Det som har läckt ut om innehållet ger bilden av ett långtgående förslag som gör anställda på små företag rättslösa vid uppsägningar.
Det är också utmärkt att LO-styrelsen tillstyrker motionerna om att hålla ett extra möte i slutet av augusti för att behandla LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. LOs styrelse går på linjen att lyfta ut ändringar i saklig grund-begreppet från förhandlingarna om de ska fortsätta.
Men det är mindre klart om LOs styrelse har samma tydliga inställning om att turordningsreglerna i LAS inte får försvagas. Det steget måste också tas.
Den pågående djupa samhällskrisen stöper om förutsättningarna för januariöverenskommelsen. Regeringen Löfvén har med coronakrisen fått många nya argument för uppfylla vallöftena om att ”avvisa förslag som undergräver anställningstryggheten”. Som TCO-ordförande var arbetsmarknadsminister Eva Nordmark bestämd i kraven på en ny regering efter valet: ”Vi vill inte se några försämringar av arbetsrätten”.
När LO 2017 begärde förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning var det för att komma till rätta med utsattheten och otryggheten för alla timanställda med SMS-jobb, inhyrda och de som går under allmän visstid. Håll fast vid det! Försämrade turordningsregler för alla kan aldrig vara lösningen på ett samhällsproblem som stavas OTRYGG ARBETSMARKNAD.
Budkavlen Försvara turordningsreglerna i LAS har gått på lågvarv under coronakrisen, men vi kan ändå hälsa några nya lokala fackliga organisationer välkomna in i gemenskapen som vill försvara det som hela arbetar- och fackföreningsrörelsen var överens om före valet 2018. Förhoppningsvis kan Budkavlen komma upp i högre varv när regeringens utredning om arbetsrätten presenteras inom kort.