Det kom ett brev!

2005-12-23

Ett öppet brev med följande innehåll kom till Metallklubbens hemsida från driftområde 3, kaross. Brevet är undertecknat av 170 metallare på DO3. Nästan alla som var på arbetet undertecknade brevet.

” Hej Lage

Till att börja med så vill vi önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.
Vi vill även passa på att skryta upp oss själva med att säga:
-Vi har producerat över vår egen förmåga i dagar fler än en och gjort ett fantastiskt år vad gäller produktionsmängd och kvalitetsarbete. Vi är stolta över oss själva med all rätt, men det känns som att det är det enda som vi kan vara stolta över på denna fabrik just nu.

Känslan man får från ledningen är att ni nu vill ha beröm för att det finns ett lönesystem som vi har chans att rösta ja till. Det är som att du skulle berömma en medarbetare för att han kommer i tid till jobbet för första gången på 3.5år, skulle du verkligen göra det?

Om man tittar tillbaka på den tid som gått så kan man ju inte låta bli att undra hur det kunde kosta oss 3.5år med fryst löneutveckling att ta fram ett nytt lönesystem som i slutändan skulle bli så likt det gamla. Att man nu dessutom får sitta i en lönerevision och höra att man ska få kliva upp ett steg skulle ju göra en glad om det inte fanns ett om… om det finns pengar i potten på 0,3% så får du den löneförhöjning som du gjort dig förtjänt av för länge sedan.
Vi känner att det minsta vi kan begära i nuläget är att dom som förtjänar en högre lön idag ska få sin löneförhöjning idag och inte sitta å vänta på ett rangordnat lotteri. Vill vi spela på lotteri så går vi och köper en lott, vi vill inte stiga upp på morgonen och tänka att har jag tur på jobbet idag så är det jag som vinner på vårat lönelotteri.

Känslan är nu den att lönesättningen kommer att slå tillbaka på produktionen.
Om man jobbat för något under 3.5år för att sedan få veta att man inte hade något för det, hur ska man reagera då?

Livet är ett givande och ett tagande. Man sätter sig inte hemma på julafton med vetskapen att man givit bort ett paket och förväntar sig att få tio åter.

Hälsningar medarbetarna på DO3”